Makelaardij
Ontwikkelaardij
Beheer

Goedkope renovatieleningen voor verbouwers.

Lenen voor de aankoop of renovatie van een woning is goedkoper dan ooit. Kers op de taart is de gratis renovatielening van de Vlaamse overheid. Dat is een renteloze lening om uw woning energiezuiniger te maken.

Tijdens Batibouw bieden de banken traditioneel extra voordelige leningen aan. De focus ligt dit jaar op de groene renovatieleningen. Dat zijn leningen op afbetaling die bedoeld zijn voor een milieuvriendelijke renovatie, zoals de plaatsing van zonnepanelen, een zonneboiler of dakisolatie.

De tarieven van dergelijke energieleningen schommelen momenteel tussen 1,25 en 1,99%.

Voor totaalrenovaties biedt ­deze kredietformule meestal geen oplossing aangezien het leningplafond beperkt is tot 50.000 à 75.000 euro en qua looptijd doorgaans tot 10 jaar.

Met een hypotheeklening zijn hogere bedragen en langere looptijden mogelijk. Ook hiervoor halen de banken zeer scherpe tarieven uit de kast. Het gemiddelde rentetarief voor een ‘vaste’ lening op 25 jaar bedraagt momenteel 1,61%. Soms zijn rentevoeten van 1% haalbaar, afhankelijk van de looptijd, het bedrag dat je leent ten opzichte van de totale aankoopprijs en je profiel als klant bij de bank.

Als kers op de taart kunt u bij aankoop van een verouderde woning vanaf dit jaar een renteloos renovatiekrediet krijgen van de Vlaamse overheid. Dit is alleen mogelijk in combinatie met een hypothecair ‘hoofdkrediet’ voor de aankoop van uw woning. Beide moeten bovendien samen aangevraagd worden. Zowel de uitbetaling van het krediet als de aflossingen verlopen via uw bank. U betaalt hierop dezelfde rente aan als op het hoofdkrediet en ieder jaar in mei ontvangt u een rentesubsidie van de Vlaamse overheid. Die dekt de interesten die u het voorgaande jaar heeft betaald op het renovatiekrediet. De meeste banken bieden deze kredietformule al aan.

Noteer tot slot dat alleen woningen met slechte energieprestaties in aanmerking komen voor het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Dat wordt vastgesteld aan de hand van het energielabel op het energieprestatiecertificaat (EPC). Alleen woningen met label E of F komen hiervoor in aanmerking. Voor appartementen is een label D, E of F vereist.

Dit is een samenvatting van een artikel in De Standaard van 27/02/21.  Lees het volledige artikel op de website van De Standaard.

   
2 maart 2021
Vastgoednieuws
Gratis schatting