Makelaardij
Ontwikkelaardij
Beheer

Waarom investeren in vastgoed?

U wilt een mooie spaarpot opbouwen: om uw kinderen later te helpen of om uw eigen pensioen veilig te stellen? Vastgoed is historisch gezien altijd een risicoloze investering geweest die uw hard verdiende spaargeld niet enkel beschermt tegen inflatie maar ook een hefboom creëert op uw kapitaal.

In dit artikel gaan we dieper in op vastgoed als investering. Op het einde geven we een aantal voorbeelden van rendementsberekeningen binnen ons aanbod. 

Naar rendementsberekeningen

Na een piek in 2022 is de inflatie gelukkig aan het stabiliseren. Anderzijds is deze nog steeds hoger dan wat uw spaargeld opbrengt. 

In 2023 tekenden de Belgen massaal in op de staatsbon, een schijnbaar risicoloze investering met een interessant fiscaal voordeel. De nieuwe staatsbon (sept. 2024) kondigt zich veel minder interessant aan. Bovendien is het een kortetermijnbelegging waardoor u na een jaar al op zoek moet naar een nieuwe manier om uw spaarcenten rendabel te maken.

Investeringen in de aandelenmarkt kunnen in een korte periode snel in waarde toenemen maar aan de andere kant van de medaille zijn ze sterk onderhevig aan de volatiliteit van deze markt. Deze onvoorspelbaarheid en instabiliteit kunnen er juist voor zorgen wanneer u wil gaan profiteren van de opbrengst, de aandelen juist in waarde zijn gedaald waardoor u moet wachten of zelfs noodgedwongen met verlies moet verkopen. 

Investeren in vastgoed is daarom een logische keuze, 

- die zonder risico is: De vastgoedmarkt in België kenmerkt zich door stabiele prijzen die op de lange termijn altijd in stijgende lijn liggen. Dit doordat het vastgoed voornamelijk in particuliere handen is en minder gevoelig is voor speculaties en verschuivingen naar beleggingen met een hoger rendement. 

- met een dubbel rendement: Enerzijds door de maandelijkse huurinkomsten die voor een aanzienlijk deel zorgen voor de afbetaling van de lening en anderzijds de waardevermeerdering van vastgoed doorheen de tijd.

- die inflatiebestendig is: Door de jaarlijkse indexatie van huurprijzen die in lijn is met de inflatie, worden huurinkomsten beschermd. 

- met een sterk fiscaal voordeel: Na 5 jaar betaalt u op de meerwaarde na verkoop geen extra belasting. Terwijl er op de meeste roerende inkomsten, bv. aandelen, 30% wordt ingehouden door de fiscus. 

Waarom nu investeren in vastgoed?

In de hoop dat de rentevoet nog lichtelijk zal dalen, nemen sommigen een afwachtende houding aan. Maar de tijd van de historisch lage rentevoeten lijkt wel echt voorbij. Afwachten kost geld, niet enkel door inflatie maar ook door het rendement dat in deze periode niet behaald wordt. Stel dat de spaarrente ruimgenomen 1% bedraagt, de inflatie 2,7% en het rendement op vastgoed 3,7%, dan mist u door te wachten 2,7% rendement op uw spaargeld, en in tussentijd is uw geld 1,7% minder waard geworden. De rente om uw vastgoed te financieren wordt ook gecompenseerd door de huurprijzen die de afgelopen 2 jaar 11,3% zijn gestegen door de grote vraag naar kwaliteitsvolle huurwoningen en indexatie van de huurprijzen die de inflatie volgt.

Anderzijds kan langer wachten ervoor zorgen dat u veel later break-even staat in de afbetaling van de woning waardoor u een kleiner aandeel van uw leven kan genieten van het nettorendement dat uw vastgoed opbrengt.  

Vastgoed zal de komende jaren enkel duurder worden als gevolg van de verhoogde druk op de vastgoedmarkt door migratie, vergrijzing en moderne gezinssamenstellingen (singles, gescheiden gezinnen). Maar ook door overheidsbeslissingen zoals de bouwshift en het moeilijk verkrijgen van vergunningen, dreigen we de komende jaren naar een wooncrisis te gaan. Het bekomen van vastgoed zal in de toekomst veel duurder en dus ook moeilijker worden. 

Let wel, stijgende vastgoedprijzen zijn enkel voordelig voor u vanaf het moment dat u naast uw eigen woning een tweede of meerdere woningen bezit. Als u beslist uw eigen woonst te verkopen met winst en dit voor de aankoop van een nieuwe woning, betaalt u voor de nieuwe woning een gelijkaardige prrijsstijging en is uw meerwaarde dus enkel verschoven naar de nieuwe woning.

In welk type vastgoed investeren?

Het is belangrijk dat u kiest voor vastgoed dat op een blijvende vraag inspeelt, zowel voor een toekomstige koper als voor een huurder. Een strategische ligging speelt daarbij een belangrijke rol. Maar ook het comfortniveau, het uitzicht en de onderhoudsvriendelijkheid van het gebouw zijn belangrijke parameters voor zowel (ver)koper als huurder.

Wij adviseren een aankoop van een nieuwbouwappartement of -huis met 1 of 2 slaapkamers. Compacte appartementen zijn het meest interessant.

Nieuwbouw is in aankoop duurder maar is op lange termijn interessanter doordat er minder snel kosten zullen zijn door bv. slijtage. Nog belangrijker zijn de strengere energetische normen van de overheid. De Vlaamse regering lanceerde het renovatiepact waarmee ze beogen dat elke woning tegen 2050 energiezuinig wordt gemaakt (label EPC A). Huurders betalen ook graag wat meer voor een woning met lagere energiekosten. 

Tip: Vaak wordt er niet geïnvesteerd in huizen. De vrees voor hogere onderhoudskosten speelt hier een rol in maar bij compacte huizen met kleine tuin, zijn deze onderhoudskosten gelijkaardig aan deze van een appartement. De vraag op de huurmarkt ernaar is groot en de huuropbrengsten zijn hoger dan bij een appartement. Bekijk dus zeker ook deze optie.

Aanbod nieuwbouw

Wij maakten een aantal simulaties voor interessante investeringsunits uit ons aanbod. De berekening werd gemaakt met een eigen inbreng van 50.000 euro en een afbetaling op 20 jaar aan een rentevoet van 3%. 

Maakt u graag een simulatie met cijfers van uw eigen financiële situatie? Klik dan op 'Bereken uw rendement' op de pagina van de woonunit. 

Grote Meiboom - Ravels - appartement A0.4

Totale aankoopkost: € 287.811

Bij verkoop na 20 jaar

€ 356.472 verkoopswaarde met waardestijging van 2% per jaar

- € 50.000 eigen middelen bij aanvang

- € 59.836 totaal maandelijkse eigen inbreng (geïndexeerde huuropbrengsten - afbetaling & kosten)

= € 246.635,97 gecreëerde opbrengst (6,06% jaarlijks rendement)
 
Rendementsrapport Grote Meiboom A0.4.pdf

Bloemenhof - Ravels - appartement D1.2

Totale aankoopkost: € 273.752

Bij verkoop na 20 jaar

€ 341.789 verkoopswaarde met waardestijging van 2% per jaar

- € 50.000 eigen middelen bij aanvang

- € 86.008 totaal maandelijkse eigen inbreng (geïndexeerde huuropbrengsten - afbetaling & kosten)

= € 205.780 gecreëerde opbrengst (4,72% jaarlijks rendement)

Rendementsrapport Bloemenhof D1.2.pdf

Neerhof - Oud-Turnhout - appartement D12

Totale aankoopkost: € 357.322

Bij verkoop na 20 jaar

€ 442.911 verkoopswaarde met waardestijgijng van 2% per jaar

- € 50.000 eigen middelen bij aanvang

- € 186.989 totaal maandelijkse eigen inbreng (geïndexeerde huuropbrengsten - afbetaling & kosten)

= € 205.921 gecreëerde opbrengst (3,18% jaarlijks rendement)
 
Rendementsrapport Neerhof Oud-Turnhout D12.pdf

Elysis - Turnhout - woning D2

Totale aankoopkost: € 393.057

Bij verkoop na 20 jaar

€ 487.586 verkoopswaarde met waardestijgijng van 2% per jaar
 
- € 50.000 eigen middelen bij aanvang

- € 122.632 totaal maandelijkse eigen inbreng (geïndexeerde huuropbrengsten - afbetaling & kosten)

= € 324.954 gecreëerde opbrengst (5,64% jaarlijks rendement)

 

Rendementsrapport-Elysis D2.pdf

Torenerf - Beerse - lot 2

Totale aankoopkost: € 393.057

Bij verkoop na 20 jaar

€ 487.586 verkoopswaarde met waardestijgijng van 2% per jaar
 
- € 50.000 eigen middelen bij aanvang

- € 122.632 totaal maandelijkse eigen inbreng (geïndexeerde huuropbrengsten - afbetaling & kosten)

= € 324.954 gecreëerde opbrengst (5,47% jaarlijks rendement)

 

Rendementsrapport-Torenerf Lot 2.pdf

Bekijk het volledige nieuwbouwaanbod

   
4 september 2024
Gratis schatting