Voorlopig zijn er nog maar 85 gemeenten die mee doen aan dit project (Beerse, Geel, Kasterlee, Baarle-Hertog en Turnhout bijvoorbeeld wel). Sinds mei was er een proefproject met enkele gemeenten lopende.
Vlaanderen heeft beslist dat alle historische verontreinigde gronden gesaneerd moeten worden tegen 2036. Door het industriële verleden zijn er veel historisch verontreinigde gronden (kort gezegd risico-activiteiten die een aanvang kennen van voor 29/10/1995). Er zijn nog meer risicogronden, maar dat betekent nog niet dat er effectief sprake is van een verontreiniging. Dit moet onderzocht worden aan de hand van een OBO (oriënterend bodemonderzoek)
4 mogelijke resultaten:
Er zijn geen aanwijzingen dat uw grond een risicogrond is. U hoeft geen verdere actie te ondernemen.
Er is informatie gekend over de bodemkwaliteit van uw grond. Die informatie kan u opvragen op de website en bij klantenbeheer van de OVAM.
Uw grond staat gekend als risicogrond. De OVAM neemt het onderzoek op zich omdat u in aanmerking komt voor een vrijstelling van onderzoeksplicht.
Uw grond staat gekend als risicogrond. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er effectief een probleem is met de bodemkwaliteit. Een oriënterend bodemonderzoek moet daarover uitsluitsel geven. Aan de hand van enkele korte vraagjes komt u te weten welke stappen u moet ondernemen.
Voornamelijk bij een oranje en rode kleur is het aangewezen om nu al actie te (laten) ondernemen zodat alles tijdig inorde is bij een eventuele verkoop voor de uiterlijk data (zie hieronder). Bij het aanklikken van de percelen zal er ook de te volgen stappen tevoorschijn komen zodat de particulier weet wat hij moet ondernemen, afhankelijk van de kleur.
Door de applicatie van de ‘Grote Grondvraag’ kan je als particulier te weten komen of er informatie beschikbaar is omtrent de bodemkwaliteit van de desbetreffende grond.
Het kan zijn dat de gegevens op de kaart niet overeenstemmen met het bodemattest. De kaart is geen juridische basis. De juridische basis is en blijft het bodemattest. De kaart geeft enkel weer of er bodeminformatie beschikbaar is van de desbetreffende grond.
De OVAM zal je sowieso verwittigen als er een onderzoeksplicht is. Maar door het nu na te gaan kom je later niet voor verrassingen te staan of zal er later geen tijdsdruk zijn (bij eventuele verkoop) en kunnen eventuele foutieve opnames gefilterd worden als blijkt dat het toch niet om een risicogrond gaat. Dan dient er eventueel contact opgenomen te worden met de gemeente en/of OVAM.
Tegen 2036 het opstarten van de sanering van alle historische bodemverontreinigingen.
Uiterlijke datum voor het uitvoeren van het éénmalige bodemonderzoek? Afhankelijk van de historische activiteit (hoe zwaarder de activiteit hoe eerder het onderzoek vereist is) zal dit 2021, 2023 of 2027 zijn.
Ofwel zal U zelf alles moeten financieren, ofwel is er een vrijstelling mogelijk (waardoor er nog steeds onderzoek en mogelijke sanering zal volgen, maar waarbij OVAM de kosten op zich neemt) voor particulieren als ze de grond hebben gekocht nadat de risicoactiviteiten zijn stopgezet. Ze mogen zelf niet verantwoordelijk zijn voor eventuele historische bodemverontreiniging. Als OVAM dit doet zal ze binnen eenzelfde gemeente verschillende locaties bundelen tot één site-onderzoek zodat ze efficiënter te werk kunnen gaan.
Is uw grond gelegen in Beerse, Geel, Kasterlee, Baarle-Hertog of Turnhout, dan kan u al een kijkje nemen op www.degrotegrondvraag.be